Zar nije malo opasno

da neznalice, iliti u najboljem slucaju nestrucnjaci, sire svoja (neznalacka, nestrucna) misljenja o vakcinisanju protiv Covid-19?
I zasto je toliko tesko shvatiti da se radi o novom virusu (kad je u pitanju napad na organizam covjeka; virus je dobrano star), sto znaci da se radi o novoj vakcini, sto znaci da su klinicka ispitivanja jos u toku (i biti ce u narednom periodu)?
I zasto je toliko tesko (odredjenim osobama) prihvatiti da svi mi imamo pravo izbora?
Mislim da trebam primiti vakcinu, jer sam mozda u kriticnoj zivotnoj dobi, ili rizicnoj grupi kojoj je potrebna dodatna zastita; pouzdam se u nauku i misljenja naucnika (koji i sami priznaju da nemaju sve odgovore, ali imaju sta imaju da donesu neophodne zakljucke za sadasnju situaciju), i ne vjerujem raznorazne teorije zavjere… Pa brate mili, primicu je!
iliti,
Ne mislim da trebam primiti vakcinu, jer sam mlada, zdrava, ne pripadam ni u jednu rizicnu grupu; ili ne vjerujem u vakcine; ili nisam sigurna da su vakcine protiv Covida dovoljno ispitane; ili sam sumnjivi Toma koji ne vjeruje ni nauci ni naucnicima; ili sam uvjerena da su sve teorije zavjere tacne (i bas na mene cekaju ovi zli doktori/naucnici da me cipuju ili koznavecsta)… Pa brate mili, necu je primiti i mirna Bosna!
Ali, veliko ALI, ni u jednom niti u drugom slucaju, ne smatram da sam dovoljno informisana, ili dovoljno strucna, da propagiram vakcinu ili je negiram, ili cak degradiram.
Zamisli da ja, jedna sasvim obicna Angelina, sa svojom srednjom strucnom spremom u oblasti turizma, krenem pametovati drugim ljudima o efikasnosti vakcine? I zamisli sad katastrofe da se neko odluci na vakcinaciju ili ne-vakcinaciju na osnovu mog nestrucnog, ne-naucno potkovanog misljena?
Mislim ljudi-pojedinci, zar vas nije strah? Ako ne Boga ili prirode, zar vas nije strah zbog ljudi koji mogu platiti glavom zbog vase gluposti i egoizma?

3 thoughts on “Zar nije malo opasno

Komentariši