Ledenjak

U avgustu smo, po prvi put nakon toliko godina provedenih u Pakistanu, putovali na Sjever.
Rijecima i slikama je nomoguce prikazati strahotu i ljepotu sjevernih krajeva Pakistana. Tu je prelijepa Hunza dolina sa istorijom starom koliko je star i sam ljudski rod; jezero Attabad nastalo prije tek nekih desetak godina i na cijem dnu sada leze posta, kuce i dzamija malenog naselja koje je progutalo; Deosai plato – drugi najvisi plato na planeti, na nadmorskoj visini od preko 4,000 metara, te Chilas sa svojim kamenim natpisima starijim od 5,000 godina. I da ne zaboravim – Kunjarab Pass, cuveni granicni prelaz izmedju Pakistana i Kine na nadmorskoj visini od 4,700 metara. Zrak na granicnom prelazu je toliko rijedak da se putnicima savjetuje da popiju aspirin prije konacnog uspona, kako bi sprijecili "visinsku bolest" (koja, nisam znala, vrlo lako moze biti kobna!)
U tih 12 dana smo prebacili 3,800 km, presli temperature od +40 C do ispod 0 C, vozili se preko visecih mostova preko nabujale rijeke Indus, drhtali pod snjegovima Himalaja, i spavali u satoru na vrhu Deosai platoa, probudivsi se ujutro pok kristalima leda i -5 C (obuceni u majice kratkih rukava).
Kao sto rekoh, fotografije ne mogu prikazati ni 10% ljepote ovog kutka svijeta, ali pokusacu barem malkice da vam ga priblizim.
(P.S. Ove izvrnute slike cu probati okrenuti sutra. San odoh u krpe. Laka vam noc, blogeri!)

9 thoughts on “Ledenjak

  1. Beskompromisno surova ljepota.
    U posljednjih 10-ak godina ne putuje mi se blizu, po Evropi, htjela bih ovako. A ponovo, komfor na koji sam navikla pri putovanjima (evropska hrana, kvalitet smještaja) nije usaglašen sa ovim, odnosno trebalo bi jako mnogo novca za oboje istovremeno.

    Mjesta si škrto opisala, nisi ljude, a zanimljivo bi bilo čuti ponešto o ljudima tih krajeva, uključujući i poneku o tvojoj ekipi😊

  2. NKTB, dobro je. Korona se malkice smirila. Vrijeme ljepse, pale temperature na 30-tak C, taman idealno.

    Tram, ne u ovim krajevima :). Za Bosnu se slazemo!

    Riss, da!

    Vasionko, odvikni se od komfora :). Pokusacu docarati ljude i mjesta u buducim postovima.

Komentariši