beats by dre cheap

Tent Pegging

Prosli vikend sam imala priliku prvi put vidjeti ovu igru uzivo.

Tent pegging se prvi put spominje oko 4 vijeka BC a zacetak igre je u Aziji. U direktnom prevodu, mogli bi reci da se radi o "izbijanju satorskog kolca".

Naime, vojske u to doba su podizale satore preko noci tokom vojnickih pohoda. Protivnicka strana bi tada koristila taktiku brzog jahanja na konjima kroz satore, a mecevima ili kopljima bi poizbijali satorske kolceve iz zemlje, pri cemu bi satori popadali na vojsku koja je spavala.

Ova igra se u Pakistanu i okolnim zemljama tradicionalno odrzava stotinama godina, a ove godine se takmicenje odrzalo u Islamabadu nakon 8 godina stanke.

Moram priznati da ova vjestina zaista oduzima dah; Svaki tim se sastoji od 4 jahaca, a cilj je da pri brzini od preko 100km/h sva cetvorica jahaca kopljima podignu kolceve koji su zabijeni u zemlju, te ih na vrhu koplja punim galopom donesu do cilja. Harmonija jahaca, konja i koplja u trku se rijecima ne moze opisati. Nadam se da ce slike barem donekle docarati ovu caroliju!

Sve fotografije su djelo moga kolege Shehzada, koji se bukvalno bacao konjima pod noge kako bi kamerom uhvatio ove neprocjenjive pokrete.

Photo credit: Shehzad Khattak

dnevnik jedne kurtizane
http://mrsrobinson.blogger.ba
27/03/2012 19:30