Image and video hosting by TinyPic
03.05.2017.

U Pakistanu nista novo, samo muka s matematikom

Nikad nisam manje pisala. Imala sam stosta za zabiljeziti ali svak put kazem - sutra cu, i onda sutra nikad ne dodje.

Uglavnom, nakon dva mjeseca u Islamabadu, upali smo u kolotecinu. Ja pos'o-kuca-pos'o, Robin se zabavio oko forexa a Sara se privikava na novu-staru skolu. Dobra stvar je sto se Sara sjeca skole kad je u nju isla u predskolsko, a ne tako dobra stvar je nova uciteljica koja, cini se, sve vise poteze za povisenim glasom, ukorom a ponekad i blagim udarcima po ramenu. Nista strasno, i Sara je u povlastenom polozaju jer je jedina ne-Pakistanka u razredu, ali ipak nije dobro da su djeca izlozena stresu zbog uciteljice koja ne zna p(r)obuditi ljubav u djeci prema ucenju i skoli.

Zapinje i iz matematike. Matematika joj nikad nije bila jaca strana (kao ni mami!), ali sada tek vidimo razliku izmedju nje i vrsnjaka koji su redovno pohadjali formalnu nastavu. Predlozila sam direktorici da joj obezbjedimo van-nastavne casove iz matematike, no ona se nije slozila vec insistira da Sarina uciteljica posveti vise individualne paznje tokom nastave. U principu, slozila bih se sa njenim prijedlogom, ali... cini mi se da ne fercera.

Istrazujuci online kako pomoci djetetu koje se bori sa matematikom naletjeh na rijec dyscalculia - poteskoce u ucenju matematike. Nesto poput matematicke disleksije. Ako se moja princeza bori sa diskalkulijom istu je zasigurno naslijedila genetski od mame :). Jos se sjecam kako je moja razrednica cupala kosu, jer sam uvijek bila "odlicna" u S/H, istoriji, geografiji, biologiji... ali matematika je uvijek bila dvojka i to ona na oruk. Nastavnici iz matematike su se mjenjali - strogi Budimir, blagi Nebojsa, strasni Ragib, ali moja dvojka na oruk nikad ne.

Sigurnosna situacija sad za sad mirna. Pogranicna podrucja, pogotovo granica sa Afganistanom, ostaju nestabilna zahvaljujuci militantskim grupama koje preskacu preko granice kao preko lastis-spage, ali do Islamabada jos uvijek ne stizu. Sve do jednom! Do toga jednom osjecamo se poprilicno sigurno okruzeni bataljonima (nevidljive) vojske i policije.

Uzivam u otkrivanju novog-starog Islamabada. Sayed Book Bank, najveca i najraznovrsnija knjizara u koju sam ikada usla (a usla sam u puno njih) je postala jos bolja i raznovrsnija. Jucer kupih knjigu koju sam dugo trazila: Ja i Rumi - autobiografija Shams-i-Tabrizija; prvi put sam naletjela na ovu u knjigu na areodromu u Karachima ali je kostala 60 dolara. Sto je previse previse je, cak i za zaljubljenika u Rumija poput mene. Jucer, u Sayed Book banci kupih je za 15 dolara. Lutajuci kroz redove novih i starih naslova paznju mi privukose jos dvije knjige - "Nakon Poslanika", istorijski prikaz razlaza izmedju Sunija i Shiita, i "Muhamed - prica o posljednjem Poslaniku" koju je napisao Deepak Chopra. Ovoj posljednjoj me privukao pasos sa pocetka knjige u kojoj andjeo Gabrijel opisuje svoju muku u ubjedjivanju Muhameda da je poruka kiju mu nosi zaista poruka od Boga glavom i bradom :). Inace volim Deepakov stil pisanja i sinoc ostah budna do dva iza ponoci a da i ne primjetih!

Danas pada kisa. Neka je malo hladnulo, bile su vec krenule islamabadske vrucine.

Image and video hosting by TinyPic
Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske


BROJAČ POSJETA
179456

Powered by Blogger.ba