Image and video hosting by TinyPic
10.01.2017.

Interesantan BBC clanak

o pitanju kako bi religijske institucije reagirale na pojavu vanzemaljaca.

Dok je opste prihvaceno da vecina religija ne iskljucuje postojanje zivota van planete Zemlje, a neke to i potvrdjuju, malo koja religija nam objasnjava kako bi se ponasala u slucaju pojave vanzemaljaca na Zemlji.

Primjera radi, u Starom Zavjetu se tvdi kako je Bog stvorio covjeka "na svoju sliku i priliku" i ucinio da covjek vlada/upravlja nad svim zivim i nezivim na zemlji. Da li to ukljucuje i vanzemaljce? Ili je Bog na ostalim planetama gdje zive vanzemaljci dao ista prava/obaveze odredjenim vrstama da vladaju nad drugim vrstama na svojoj planeti, ne ocekujuci/predvidjajuci da ce se takve vrste jednom sresti u toku svoga razvoja? U kom slucaju, Covjek uopste nije unikatno bice kakvim se predstavlja u religijskim knjigama.

Ili, sta ako vanzemaljsko bice koje je stiglo na Zemlju, recimo, izabere da postane katolik ili musliman, ali nema tijelo i organe kao Covjek? Kako da ga se pokrsti ako ga se ne moze posuti svetom vodom? Ili kako da se opere prije klanjanja ako nema tijelo koje bi se opralo? Ili sta ako to bice ne podnosi vodu, ako ga voda "spaljuje" na nacin na koji nas spaljuje vatra ili kiselina?

Helem nejse... meni je clanak bio pravo zanimljiv :).

http://www.bbc.com/future/story/20161215-if-we-made-contact-with-aliens-how-would-religions-reactImage and video hosting by TinyPic
Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske


BROJAČ POSJETA
160178

Powered by Blogger.ba