dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


24.06.2013.

Opet ispocetka

DakleM! Moja organizacija je donijela odluku da im je moje radno iskustvo trenutno potrebnije na granici Tajland/Burma nego u Afganistanu. Radi se o najavama tajlandske vlade da ce uskoro zapoceti deportaciju burmanskih izbjeglica iz kampova nazad u Istocnu Burmu.

Svi protesti protiv te odluke su do sada bili bezuspjesni. Istocna Burma je obasuta minama i ne-eksplodiranim srestvima, zdravstveni i obrazovni sistem su nepostojeci, burmanska vojska i dan danas pali i rusi sela u ime "razvoja oblasti"...

Uglavnom, moja organizacija planira "pratiti" izbjegle ako ih vlada zaista prisili na povratak, te su od mene zatrazili da se vratim na granicu (Mae Sot), buduci da poznam sve izbjeglicke kampove, njihove lidere, organizacije koje rade sa njima, itd., itd. A znaju da sam spremna ici i u Istocnu Burmu, jos od 2009 kada smo bili svjedoci pritiska tajlandske vlade i posljedica koje su se desile "povratnicima" koji su bili prisiljeni "vratiti se svojim domovima". U roku od 24 sata nakon prelaska granice, zena u devetom mjesecu trudnoce je nagazila na minu i izgubila stopala, a dvoje djece su nasli minu u sjenu kod kuce, poceli se igrati s njom; mladji brat je poginuo na licu mjesta, a njegov stariji brat je donesen na granicu odakle smo ga prevezli u Mae Sot bolnicu... ne znam da li je prezivio... I tako u nedogled! A da ne govorimo o protjerivanjima, silovanju, prisilnom radu...

Helem nejse. U losim vijestima dvije su dobre:

1 - Pritisak donatora i organizacija za zastitu ljudskih prava je toliko velik da mislim da ipak prisilne deportacije nece biti ove godine; Ova godina ce najvjerovatnije biti iskoristena za pregovore sa burmanskom vladom, kao i naporima deminerskih grupa da barem djelomicno "ociste" Istocnu Burmu prije masovnog povratka.

2 - Koliko god to sebicno zvucalo, ja sam presretna jer se vracam u grad u kojem smo odlucili zivjeti barem narednih nekoliko godina; cim nadju zamjenu za moju poziciju u Afganistanu, vracam se privremenom domu i Robinu i Sari!

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba