dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


29.05.2013.

Vatreno

"Uobicajena" proljetna ofanziva Talibana u Afganistanu ove godine je izgleda posebno ubitacna za neke pripadnike medjunarodnih organizacija.

Prije nekoliko dana u Kabulu smo iz prve ruke iskusili napad na koji je (navodno) bio usmjeren na IOM (buduci da su IOM-ovci platili glavom!), a po izjavi Talibana ciljali su tu zgradu jer su se u njoj nalazila pripadnici CIA-e.

IOM naravno negira te navode, a uistinu svi povrjedjeni su radnici te organizacije (osim mase slucajnih prolaznika, strazara i Afganistanskih vojnika, kao i napadaca-Talibana).

Helem, ja i par kolega smo upravo izasli na terasu da uzivamo u Kabulskom suncu i nes-kafi kad je prva eksplozija gruhnula. Slegnuli smo ramenima, nista neobicno, pogotovo petkom, i nastavili pijuckati kafu, kad je gruhnula i druga eksplozija, a nakon nekog vremena i treca. Tek tada smo spustili salice kafe na stol, i medjusobno se pogledali. Da se ne radi o "rutinskoj" bombi imali smo vremena zakljuciti u narednim satima dok smo slusali metke iz masinskih pusaka, RPG-ova, bombi...

Saznali smo da je napadnuta UN baza u kojoj je smjesten IOM (nekih 1.5 km od nase kuce), te da je nekoliko njihovih radnika tesko povrjedjeno, ukljucujuci i Italijanku koja je zadobila duboke, po zivot opasne opekotine.

Konacni bilans: 10 radnika IOM-a povrjedjeno, 5 pripadnika Afganistanskih Nacionalnih Snaga ranjeno, 16 ranjenih civila koji su se zatekli u blizini napada, 2 strazara i jedan slucajni prolaznik poginuli. Napad je poceo u 1 sat popodne, a posljednji napadac je ubijen u 1 sat po ponoci. U tih 12 sati puskaranje i detonacije bukvalno nisu prestajali.

***

Veceras poziv. Iz Djalalabada. Mog dragog, najmilijeg Djalalabada u kojem sam, nakon dugih 8 godina, bila prosle sedmice.

Napadnut ured Medjunarodnog Crvenog Kriza. Napadac samoubica se prvo raznio na ulazu, ubivsi pri tome cuvara, a druga dvojica napadaca su upala u prostorije ICRC-a. Dok ovo pisem, napad jos uvijek traje.

Zabrinjavajuca razlika izmedju ovog napada i onog od prije par dana je da danas nije petak, napad je izvrsen u toku radnog vremena sto znaci da je unutra bio veliki broj domaceg i medjunarodnog osoblja, ICRC nije povezan sa CIA-om, a u Afganistanu ICRC-ovi radnici su jedini koji jednako pomazu u izvlacenju ranjenih civila, vojnika ili Talibana. Bez razlike!

... I pade mi na pamet. U proslu srijedu, u 5 popodne (dakle u vrijeme danasnjeg napada) ja i kolega smo sjedili u uredu ovog istog Crvenog Kriza i razmatrali projekat koji ce moja firma implementirati u Kunaru u narednih godinu dana, a upravo se odnosi na pruzanje prve medicinske pomoci civilnom stanovnistvu Kunara u slucaju oruzanih okrsaja izmedju Afganistanskih snaga i Talibana.

Jedno od pitanja radnika Crvenog Kriza je bilo sta cemo uciniti u slucaju da imamo ranjene Talibane koji bi mogli od nas zatraziti prvu pomoc. I dok sam ja vrdala s odgovorom (jer ga stvarno nisam znala... nije da mi ne bi pomogli ranjenim Talibanima nego bi bilo pitanje kako im pomoci kada bi nase osoblje tada moglo biti optuzeno od strane Afganistanske Vlade... pomazemo teroristima... bla-bla-bla), isti radnik me pogledao i rekao,
"Angelina, ranjenik je ranjenik; Kao humanitarni radnici mi takvu pomoc ne mozemo i ne smijemo odbiti."

Eh pa da me sad upita isto pitanje, rekla bih mu, "Ma hebala bi im mamicu ranjenu, eto im nek sami lizu rane, mamlazi glupi!" Izvukla bih ja njih ranjene, i pruzila im prvu pomoc (da ispunim ovu gore humanitarnu duznost), a onda ih predala stanovnicima iz Kunara cija su djeca izginula zbog njihovog "dzihadskog" divljanja;

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239137

Powered by Blogger.ba