dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


20.03.2013.

O sigurnosti

Sutra je Nowroz, tj. afganistanska nova godina po iranskom kalendaru. U slobodnom prevodu, nowroz znaci novi dan, novi pocetak.

Kao i za svaki drugi praznik, mnogi ce se Afganistanci okupiti na glavnim trgovima, parkovima, u avlijama ispred dzamija... Kao i za svaki drugi praznik, ocekuje se da ce protuvladine grupe (iliti Talibani kako ih ovdje sve zajedno svrstavaju u isti kos) pokusati izvesti svoje napade u cilju ubijanja/ranjavanja sto veceg broja civilnog stanovnistva.

Ja se nikada ne mogu dovoljno nacuditi cinjenici da ljudi koje izlaze na ulice i trgove da slave ovakve dogadjaje (Nowroz, Bajram, Ashuru...) znaju da ce biti potencijalna meta napada, ali ipak to cine, njih na desetine hiljada. Navika, oguglalost, sta li?...

Za nas koji radimo u nevladinim organizacijama ovakvi praznici obicno znace zatvaranje ureda, ostanak kod kuce, i minimum kretanja po gradu. Prica mi sefica kako se prosle godine tako za Bajram desio jedan veci napad, pa je cijeli Kabul bio blokiran a na ulice uveden policijski sat. Vecina prodavnica su se pozatvarale (sto nije bilo ocekivano) pa su skoro ostali skroz bez hrane, loz ulja, svijeca... Tako da su veceras ona i logisticar otisli u nabavku za slijedeca tri dana, zlu ne trebalo.

Podsjetila nas je i na uobicajeno pravilo da vikendom (vikend je ovdje petak i subota, a nedjelja je prvi radni dan) ne napustamo kucu prije 10.30. Ovo pravilo je na snazi stalno, a pogotovo striktno se postuje tokom praznika.

Kasnije pita me Don znam li zasto bas 10.30, a ne 8 ili 9 ujutro. Kazem mu da pojma nemam, a bas sam se pitala sta je razlog. Don mi objasnjava da je to zato sto statistika napada u Afganistanu za proteklih 5 godina pokazuje da je najveci broj napada upravo izveden petkom i subotom (pogotovo petkom!) i to izmedju 7 i 10 sati ujutro. Zanimljivo.

Posljednji ovakav napad se desio u oktobru prosle godine, u petak, u 9 sati ujutro, ispred dzamije u Faryabu nakon posebne jutarnje ceremonije posvecene Kurban Bajramu. Napadac-samoubica se raznio u momentu kad su vjernici izlazili iz dzamije ubivsi 40 i ranivsi preko 50 ljudi.

Ja cu definitivno Nowroz "proslaviti" u 3x3 metra moje sobice, malo na Skype-u sa Sarom a malo na podu uz pecicu citajuci Ramayanu.

Happy Nowroz!

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239137

Powered by Blogger.ba