dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


19.03.2013.

Uspomene iz Bosne

Koordinator za sigurnost je doputovao u Kabul dan prije mene i, znajuci da i ja dolazim, odlucio je da dodje i saceka me na aerodromu.

Lijepo je kad te neko srcano doceka u tudjem svijetu, makar se nikada s tom osobom nisi ni upoznao. Sjecam se davne 2005 kad sam prvi put izasla u kabulski aerodom prepun vojske i vojne policije, na - 10C, a logistika moje tadasnje organizacije "zaboravila tacno vrijeme leta". Mislila sam da cu uvijek mrziti Afganistan zbog ta prva tri sata. Naravno, u Afganistan sam se totalno zaljubila do veceri istog dana, ali ruzno sjecanje na kabulski aerodrom je ostalo.

Helem... Docekao me Don pije tri dana na aerodromu, i vec tokom voznje od aerodroma do "kuce" saznam da je iz Skotske, da je cijeli zivot bio "security", da vozi avion i helikopter, a u dvadeset i kusur godina radnog staza "odradio" je sve kontinente osim Sjevernog i Juznog Pola.

I naravno bio je u Bosni. Sarajevo i Gorazde, 1993 - 94. S UN-om, cini mi se da rece.

I tako, prica mi o dva dogadjaja koja, kaze, nece zaboraviti dok je ziv.

Jednog dana, u Sarajevu '93, vozio je blindiranog landrovera krecuci se ispod UNIS-ovih tornjeva. Kaze, tih dana iz pravca tornjeva je svakodnevno "radio"snajper, i cesto se znalo desiti da meci pogode njihovo vozilo. Tu ulicu su zvali "aleja snajpera". Kako je landrover bio blindiran meci su se jednostavno odbijali. Tog dana sa njim je bio jos jedan kolega koji je, kad su se zaculi pucnjevi, odjednom povikao, "zaustavi vozilo!". Ne razmisljajuci u svojoj iznenadjenosti Don je naglo zakocio, a njegov kolega je izletio iz auta, stao na sred ulice, okrenuo se prema "Momi i Uzeiru" i razderao se (na Engleskom), "Hajde jebo mater svoju! Hajde pucaj opet, evo sad imas zivu metu!"

U trenutku kad je Don istrcao da svog razbjesnjelog kolegu silom uvuce u auto, nekih stotinjak metara dalje ugledao je kako se ruka s snajperom dize u zrak a onda je cuo kako snajperista (kroz smijeh) vice "SORRY!".

Njegova druga anegdota je vezana za Gorazde, april 1994. Kaze kako je srpska vojska vec danima udarala svim sredstvima po civilima i on i kolege iz UN su bili svjedoci ranjavanja i pogibija na stotine civila u gradu. Na kraju, NATO je zaprijetio Srbima intervencijom ukoliko ne prestanu sa gadjanjem civilnih meta. Prijetnja je navodno izazvala samo smijeh i izrugivanje od strane srpske vojske.

Don je u jednom momentu sjedio u sklonistu gdje je bilo na desetine gorazdanskih gradjana i podnosio izvjestaj preko radio stanice svom uredu (izvjestaj je bio da su on i kolege zaglavili u sklonistu i da ne mogu doci do staba zbog neprekidnog granatiranja) kada se iznenada nebom prolomio strasan zvuk NATO-vih vojnih aviona koji su preletjeli Gorazde i onda poceli bombardiranje polozaja srpske vojske!

U momentima koji su slijedili nastalo je opste slavlje, a Don se prije nego sto je opste skopcao sta se desava nasao na rukama odusevljenih gradjana. Mislio je da je to cisto zato sto je on bio stranac, a "stranci" su upravo bombardovali Srbe. Ispostavilo se da je razlog bio sasvim drugi: vidjevsi ga kako koristi radio-stanicu i dojavljuje sta se desava, neki od pisutnih gradjana su zakljucili da je upravo on bio taj koji je pozvao NATO snage te da su iste, zbog njegovog poziva, zapocele bombardovanje. Kaze, sedmicama nakon toga, nepoznati ljudi su ga zausavljali na ulici da se rukuju sa njim i zahvaljivali mu na "spasavanju grada" ne zeleci uopste cuti njegova objasnjenja da on nista nije imao s NATOM i avionima.

Koliko su Donove anegdote istinite ili pretjerane ne znam, ali moja Google potraga za "snajper momo i uzeir" i "NATO strike Gorazde" mi je dala slijedece dvije stranice (ne budi vam mrsko da ih pogledate!):

http://www.theatlantic.com/infocus/2012/04/20-years-since-the-bosnian-war/100278/

http://www.independent.co.uk/news/nato-jets-bomb-bosnian-serbs-rose-calls-in-strike-by-us-f16s-to-prevent-imminent-fall-of-besieged-gorazde-enclave-1369205.html

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239132

Powered by Blogger.ba