dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


24.02.2013.

I jopet!

Naucili smo mnogo u posljednjih nekoliko mjeseci. I neka smo. Malo smo okusili i ono kako je znati sta znaci "imati pa nemati". I opet, neka smo! Jos ne mogu reci da smo izronili, ali plivamo prema povrsini, i osjecaj je lijep.

5. marta put putuje Latif-aga :)! I to gdje sam se najmanje nadala - ponovo Afganistan! Kabul. Sest mjeseci, sa dopustom kuci nakon prva tri mjeseca. Trazili su da potpisem na godinu dana, a ja se samo nasmijala i rekla im, "ma dajte mi sest mjeseci, a ja cu vidjeti mogu li izdurati sest ili cu dat' otkaz nakon tri!".

Sam Bog zna na sta ce ovo izaci. Pomisao na razdvojenost od Sare me tjera u ludilo. Uvijek isto pitanje - kako cu ja bez nje, kako ce ona bez mene? Poput ptice grabezljivice pratim Robinovo ponasanje prema njoj, uocavam (sitnicavo) stvari koje mi se ne svidjaju (cvrsto spava dok Sara ima (laganu) temperturu) i spopadne me huja kad mi kaze, "budale, pa spavam jer znam da si ti budna; ne bih spavao citavu noc da ti nisi tu". I znam da je tako, ali...

Savrseno sam svjesna da Sari nista nece faliti (osim mame) narednih sest mjeseci, ali...

S druge strane, od 2006 sanjam o povratku u Afganistan. Ko je jednom bio u njemu, ostaje zaljubljen u njega zauvijek! Jedna od provincija u kojima moja organizacija implementira program osnovne zdravstvene zastite (essential health services) je Kunar. Kad sam 2005/06 radila u Jalalabadu, pokrivali smo provincije Nangahar, Laghman i Kunar. Kunar je daleko najljepsi, i najvise me podsjecao na Bosnu, okruzen masovnim planinama, na obali divlje rijeke koja se s proljeca pretvara u nekontroliranu bujicu otopljenog snijega s planinskih vrhova. Bas kao i Kunar, i njegovi stanovnici su jednkao lijepi i divlji. Upravo u Kunaru sam upoznala najljepse "primjerke" ljudskog roda, kako zene tako i muskarce, visoke, snazne, sa bakreno smedjim kovrdjama i ocima zelenijim od kunarske rijeke. Kada covjek gleda njihovu bijelu kozu, bakreno-crveni odsjaj kose i smaragde u ocima ne moze da se ne upita - zar je ovo Afganistan?!

Kunar je bio jedna od najopasnijih provincija cak i 2005, a danas vecina stranih organizacija i ne salje svoje strane radnike tamo. Srecom, moja organizacija je u Afganistanu prisutna vec 30 godina i rekli su mi da cu, kao koordinator programa, moci posjecivati bolnice u Kunaru, naravno kada to sigurnosna situacija bude dozvoljavala. To znaci da cu ponovo midjeti mula-Omara, Fateha, Muniru, Merjemu, Akrama, Asada...

 

na putu za kunar
na putu za kunar


kunarska rijeka
kunarska rijeka


na putu za jalalabad
na putu za jalalabad


muhtar
muhtar


dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba