dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


15.10.2012.

Bila bi

smijesna da nije zalosna ova ljudska osobina po kojoj nam je za sve uvijek kriv neko drugi. Znam, znam, odavno prezvakana tema, pogotovo u Bosni i na Balkanu, al' sta bi.... pise mi se :).

Koliko je tema prezvakana toliko me cudi da ju i dalje nastavljamo zvakati, i zvakati, i zvakati. Al' nikako brate da sazvacemo!

Krscani su cudna sorta; Krscanstvo je, navodno, religija mira i zrtvovanja (stoga se Isus zrtvovao na krizu, kako bi otkupio grijehe covjecanstva), no glavni su krivci za najgore zlocine i genocide pocinjene u historiji covjecanstva. Ali ne, to nisu njihovi zlocini! Oni se samo brane - brane se unaprijed jer znaju, ako se oni ne odbrane unaprijed, njih ce se napasti i unistiti. Kako bi se sprijecilo to unistenje, oni se brane. Unaprijed. I uglavnom na tudjemu. Ali ni to nije do njih.

Muslimanima su za stanje muslimanskog ummeta krivi ama bas svi drugi - krscani, zapad, jevreji, EU, sekularne drzave, sekularno drustvo... jos samo vanzemaljci nisu krivi (valjda ce i oni doci na red). Ne daj Boze pa se usudi napomenuti kako dio krivice (koliko veliki dio to je vec stvar misljenja) lezi medju samim muslimanima. Aaaaaaaaaaaaa Boze sacuvaj! Odmah porices i Islam i Muhameda i Allaha, ma kakvi porices, vrsis direktni attack na sve sto je sveto.

Bosnjaci u Bosni nisu ni za sta krivi. Za sve su krivi drugi. I za nepoznavanje Islama, i za krizu identiteta, i za socijalnu sliku bosnjackog naroda, i za politicka desavanja... Ama bas za sve su krivi drugi. Da ih ne nabrajamo.

I Srbima i Hrvatima su krivi drugi. Nikada sami sebi. Zato sto su manjina, zato sto bi da budu ve(l)icina, zatosto su ostali bez ovoga/onoga, zato sto Zeljko Komsic predstavlja Hrvate pa time umanjuje sanse "pravim" Hrvatima da se ustolice i preuzmu uzde u svoje, hrvatske, ruke. Krivi su im drugi i zato sto su u Hagu, jer zaboga, oni su samo "branili svoje" a vidi kako se cjelokupni svijet udruzio sa Bosnjacima (u javnosti, a izmedju sebe Turcima-baljama) protiv njih.

I tako u nedogled.

Fascinantno mi je uvijek posmatrati ovaj fenomen, i nikada se ne mogu dovoljno nacuditi toj ljudskoj potrebi da sebe vidi kao Zrtvu. Ne kao Ucesnika, Aktera, Djelo-cinioca... Ne. Jer vlastite slabosti, neuspjehe i nesposobnosti najlakse je opravdati projekcijom Zrtve.

Stvarno interesantno.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
213844

Powered by Blogger.ba