dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


13.10.2012.

Dobro iz zla

Koliko god je tuzan i tragican napad Talibana na Malalu, toliko je ogroman, rekla bih pozitivni, ucinak na Pakistan i Pakistance.

Razgovarajuci sa prijateljima iz Pakistana otkako se desio napad, i citajuci clanke na poznatim stranicama kao sto su Dawn.com, Daily Pakistan, Daily Jang..., vidim ujedinjenje nacije kakvo nisam vidjela ni u protestima protiv americkih drone-ova, spaljivanja Kurana, filma o Muhamedu.

Uvijek je postojala neka sumnja, uvijek je bilo mojih prijatelja koji su govorili, "Treba pregaziti sve sto je zapadnjacko jer su se usudili unistiti najsvetiju knjigu!", i onih koji su govorili, "spaljivanje Kurana od strane odredjenih budala nema nikakvog efekta, jer ko to moze spaliti Bozju rijec? A svetiti se paljenjem i unistavanjem nase vlastite zemlje nema smisla!".

Medjutim, sad se desilo upravo to da je, cini mi se, cjelokupna nacija ujedinjena. Malala je dobila ime "Kci Pakistana", a protiv napada su ustali svi: i oni u gradovima i oni u selima, i u Sindhu i u KPK-u, i mladi i stari, obrazovani i neobrazovani...

Jucer citam kako je 50 vjerskih klerika objavilo fatwu protiv Talibana. U jednom drugom clanku, vodja MQM-a, vodece vjerske partije u Partiju, izjavljuje, "Danas kad krenete na dzuma-molitvu, idite samo u one dzamije gdje znate da ce imami osuditi napad na Malalu. Oni koji su napali Malalu napali su u i Islam i Pakistan!".

Samo Bog zna hoce li Malala prezivjeti i, ako prezivi, da li ce vise ikada zivjeti normalan zivot. Talibani su vec izjavili kako ce "uciniti sve da ubiju Malalu, ako ona ovaj put prezivi... a ubit cemo i njenog oca, jer podrzava obrazovanje djevojcica, sto je protiv talibanskih nacela".

No jedno je sigurno. Ako su do sada i imali podrsku pojedinaca, ako su se do sada neki dvoumili oko ispravnosti talibanskog "dzihada", Malala je tu dvoumicu sasjekla, skrsila do nepostojanja.

Desilo se jos nesto sto do sada nisam vidjela u Pakistanu: ismijavanje! Sarkazam, podsmijeh, izrugivanje... Postovi u blogovima i novinskim clancima nose naslove poput "Hrabri Talibani pucali u djevojcicu", "Junastvo na djelu", "Dzihad-ratnici se uplasili jedne djevojcice".
Mnogi su Pakistanci i ranije osudjivali Talibane i njihove napade na civile (skole, dzamije, pijace, autobuse...), no nikada to nije bilo izrugivanje.

Tuzna sam zbog Malale; sretna sam zbog ovog plamena kojeg je njen mladi zivot zapalio u Pakistanu.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba