dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


01.10.2012.

O onima koji mjenjaju svijet

O njemu sam vec pisala. U "Tri Idiota" sam plakala i smijala se njegovoj hrabrosti i ludostima. U "Lagaanu" seoski djecarac palicom i bijelom lopticom pobjedjuje veliku Britansku imperiju koja uzima hljeb od njegovog malog sela. U "Taare Zameen Par" on je ucitelj koji u djecaku koji ima disleksiju prepoznaje malog heroja koji ne samo da nije hendikepiran i bolestan (kakvim ga vide porodicai zajednica) nego u sebi krije velicinu umjetnika koju mnogi od nas "normalnih" nikada nece dostici.

Od prijatelja iz Pakistana i Indije vec odavno znam da Amir nije heroj samo u filmovima. A ne! Taj zivi svoje filmove! U Indiji svaki slobodni momenat (kada ne snima ili ne rezira filmove) provodi sa djecom; bolesnom djecom, hendikepiranom djecom, djecom sa teskocama u ucenju... Volontira u skolama, bolnicama... gradi iste.

Nedavno, listajuci Times naletih na njega i to na naslovnici. Unutar (cini mi se avgustovskog) izdanja clanak pod nazivom "Khan's Quest" - o show emisiji koju je pokrenuo prosle godine. Odlucivsi da vise ne moze tek mirno stajati po strani i gledati (kao da je to ikada ucinio!) na neke od drustvenih problema koji izjedaju Indijsku naciju, odlucio je pokrenuti televizijski serijal-show i suociti sebe i javnost sa nekim od najvecih pitanja, ne samo za Indiju vec i ostatak svijeta.

Prva emisija je emocionalno i moralno potresla cijelu Indiju, ali je isto tako imala odjeka i u susjednim zemljama (Pakistan kao primjer); Rijec je o temi pred kojom mnogi i dan danas sirom svijeta zabijaju glavu u pijesak - ubijanje zenske djece u materinoj utrobi, tj. feticide.

Narednim emisijama Amir se ne snebiva podstaknuti na razmisljanje i akciju kad su u pitanju odnos porodice i drustva prema hendikepiranim osobama, zlostavljanje djece, zloupotrebi medicinske struke od strane doktora, itd.

Snaga njegovih emisija je bila toliko jaka da je ne samo dotakla srca narodnih masa, vec je i pokrenula lavinu zakonskih i drzavnih koraka ka rjesavanju nekih od najtezih pitanja:

- Javna anketa od strane Vlade kako bi se utrvrdio broj fizicki hendikepirane djece koja zbog svoga hendikepa nemaju pristupa javnim skolskim ustanovama. Rezultati ankete ce biti temelj za novi zakon o skolstvu u kojem ce se ovo pitanje zakonski regulirati.

- Zbog emitovanja 2. emisije koja je za temu imala zlostavljanje djece, Dom Naroda (dio Parlamenta) Indije izglasava Zakon o Zastiti Djeteta ove godine.

- Veliki broj doktora koji su vrsili prisilne abortuse i odstranjivanje maternica priveden pred lice pravde...

Primjera je mnogo, a cini mi se da je ovo tek pocetak lavine koji ima jacinu da svojom vrelinom zapali ne samo Indiju vec i dobar dio Azije.

http://www.satyamevjayate.in/

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239135

Powered by Blogger.ba