dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


23.09.2012.

Ko o cemu

vec ja o religiji. Sta cu, jace od mene :).

Citam (ponovo) Knjigu Postanka, i ne mogu da ne primjetim kako su upravo biblijski bog i njegovi "sinovi" izrodili prvotno zlo na zemlji.

Od momenta stvaranja, kada biblijski bog stvori drvo spoznaje dobra i zla - za koje je, buduci da je on sveznajuci, unaprijed znao da ce Eva s njega plod pojesti - preko Kaina koji ubi brata Abela (neki kazu zbog ljubomore, a meni se cini zbog ljubomore izazvane bozjom nepravednoscu jer je paznju poklonio samo Abelovoj zrtvi - mesu, ali ne i Kainovoj zrtvi - plodovima zemlje), do unistenja svega zivoga na planeti potopom zbog ljudske zloce (zasto unistiti zivotinje, biljke, i ostali zivot zbog zlobe i oholosti covjeka, i to zlobe i oholosti koje covjeku dade upravo taj isti biblijski bog?).... pa sve do Abrahama koji svoju zenu Sarah dade faraonu kao ljubavnicu (pocetak prostitucije? zasto je prostitucija losa ako je prvi svodnik upravo bio bozji poslanik?) jer je sam bio kukavica pred faraonom jer se bojao da ce ga faraon ubiti (sta bi sa vjerom u boga kod hrabroga Abrahama?).

Helem nejse. Jos sam "na" Abrahamu, i poznato mi je sta sad slijedi - nerotkinja Sarah muzu svome "daje" egipcansku sluzavku na raspolaganje da mu rodi djecu koju ona ne moze; a onda nju (Hagar) trudnu protjerase u pustinju da umru i ona i dijete joj.

Mozda taj dio i preskocim da se podsjetim naknadnih biblijskih zlih djela i podlosti koje pocinise bozji poslanici :P.

***

Shvatih odjednom jos nesto, a to je uzrok danasnje destrukcije na planeti, od istrebljenja zivotinjskih vrsta, eksploatacije i unistenja prirodnih resursa do flobalnog zagrijavanja: biblijski bog dade cast covjeku da kaze nazive svega zivoga na zemlji i rece mu da je sve sto je stvoreno na planeti stvoreno da bude covjeku na raspolaganju i da mu covjek bude gospodar. Ha! Mozda biblijski bog nije znao da ce jednog dana zemljom hoditi nacija sto se zove americka, hahaha.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba