dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


19.09.2012.

Déjà vu

Sanjam sinoc kako imam sina; mladji je od Sare, mozda mu je oko dvije godine i plavokos je. U snu znam da imam samo njega, Robin i Sara uopste nisu dio moje stvarnosti.

Kad sam bila mala, sanjala sam jedan san koji me "proganjao" godinama, i uvijek je bio isti: ganjala me divlja svinja. Okolina je nekad bila razlicita (uglavnom suma, ali nekad sam bila i na ulici, ili cak u kuci) ali ta divlja svinja je uvijek bila ista, i uvijek je imala samo jednu namjeru - da me ubije.

Opet, ponekad mi se desi i Déjà vu - dogadjaj koji mi se desava u sadasnjosti  a znam da sam ga sanjala u proslosti. Jedan od takvih slucajeva je bio kad sam vodila raspravu sa Robinom i kolegama u Trinco-u o ispravnosti postupaka Tamilskih Tigrova, opravdanosti teroristickih akata pod okriljem borbe za slobodu i nezavisnost. U po' rasprave "sjetim se" upravo te rasprave, bas na tom mjestu i sa tim osobama. Sjetim se i kad sam sanjala tu raspravu - u Bosni, otprilike mjesec dana prije odlaska u Afganistan. Dakle, otprilike 2.5 godine prije ovog dogadjaja.

I onda kontam...

Kako bi bilo da su snovi samo jedno od mnogih nalicja stvarnosti? U tom slucaju, i ovaj zivot, kojeg u lucidnim momentima smatramo "licem stvarnosti" u stvari je samo jedno od njenih nalicja. A nalicja bi u tom slucaju bilo gotovo bezbroj; Zapravo bilo bi ih bas onoliko koliko i cestica svemira koji sacinjavaju svu proslost, sadasnjost i buducnost kosmosa.

Ako se covjek, kao i ostatak zive i nezive materije, sastoji od atoma, a atomi se dalje mogu razbiti/dijeliti u cestice toliko sitne i nepojmljive da su u stvari dio svega zivoga i nezivoga, i te cestice se mjesaju jedne u druge, prozimaju, prolaze jedna kroz drugu, sudaraju se... Onda covjek zaista moze "iskusiti" (barem podsvjesno) i momente koji su se desili u proslosti kao i one koji ce se desiti u buducnosti. Jer vrijeme je samo pojam koji je ljudski mozak iskonstruisao da bi se logicki snalazio u kompiliranju sjecanja; Vrijeme u kosmickom smislu gotovo da nema smisla, jer iste one cestice koje su tvorile kosmos prije milijardu godina, tvore ga i danas i sutra. Materija se mijenja, ali ne i ono sto cini materiju.

***

Hmmm, dosta jutarnjeg dumanja. Kafa mi se ohladi. Odo' kontat' dje cemo na rucak.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239132

Powered by Blogger.ba