dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


13.08.2012.

Toplo preporucujem

... da pogledate film My Name is Khan.

Sinocsam ga gledala po drugi put, i ponovo se smijala i plakala u isto vrijeme. U danasnje vrijeme, vrijeme medju-religijske intolerancije, vrijeme predrasuda i rasizma, ovaj film otvara oci.

Necu vam ispricati sadrzaj, samo da se radi o maldom covjeku - muslimanu iz Indije, koji ima Aspergeov Sindrom, i igrom slucaja se nadje u SAD-u, ozenjen Hinduskinjom, u doba i nakon 9/11.

On u ovom filmu ima jedan cilj: Da izadje pred Predsjednika Amerike i da mu kaze, "Ja se zovem Khan, i ja nisam terorist!".

Ima jedna scena u filmu koju bih mogla odgledati 1000 puta, i samo cu vam nju opisati u detalje.

Rizvanu je u ovoj sceni mozda oko 10 godina, godina je '83 - vrijeme krvavih sukoba izmedju Hindusa i muslimana u Indiji. Rizvan, koji usljed Aspergeovog Sindroma ima obicaj ponavljati rijeci/fraze koje cuje od drugih, stoji na balkanu gdje slucajno cuje razgovor grupe ogorcenih mladica koji "drugu stranu" nazivaju krvolocima koje sve treba poubijati. Rizvan upija njihove rijeci mrznje, ulazi u kucu i ponavlja ih pred materom. Majka, osupnuta njegovim rijecima, ga povuce za ruku, posjede na pod i nacrta mu crtez na hartiji papira. Prvo nacrta skec djecaka i rece mu da je to on, Rizvan, a kraj njega drugog djecaka sa palicom u ruci. Ispod, ponovo nacrta Rizvana i jos jednog djecaka kraj njega, ali ovaj put drugi djecak u ruci drzi slatkis. Rizvan zna da je djecak sa palicom los jer hoce da ga udari, i da je drugi djecak sa slatkisima dobar jer hoce da ih podijeli sa Rizvanom. Tada majka rece,
"Reci mi, ko je od ova dva djecaka musliman, a ko Hindu?"
Rizvan ne zna. Majka ga zagrli i kaze,
"Naravno da ne mozes znati. Znas da je jedan dobar i da ti zeli dobro, a da je drugi zlocest i da ti ne zeli dobro. Zapamti dobro moj sine, ljudi se samo tako dijele: na dobre, koji cine dobra djela, i na one druge. To je jedina podjela".

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba