dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


23.07.2012.

Jos jedan bez naslova

Sjedim na klupi u parku veceras, taman pred sumrak.

Cijeli dan sunce przi bez samilosti i djeca su sve vrijeme provela u stanu. Kad smo vidjeli da se velika zuta lopta polako spusta iza blokova zgrada, zgrabimo bocu ledene vode i spustimo se i mi u park. Park je malen, tik ispod zgrade, ali navecer je posebno lijep sa malom fontanom u sredini, lijepo uredjenim travnjakom, i par klackalica i tobogana.

U jednom momentu, kao da je carolija ispunila prostor oko mene. Park u sumraku, cika djece u pozadini, zvuk zahrdjalih klackalica,odjednom se pomjesase sa glasom mujezina koji poziva vjerne na iftar i molitvu.

Zrak se ubrzo ispuni svjetlima iz obliznjih stanova i mirisima iftara; slatki miris djumbira, korijandera i turmerike izmjesan sa zestinom crvenih i zelenih chillija, uz aromaticni dasak janjetine i vrucih chapatija. Smijeh i razdragani zagor odzvanjaju kroz otvorene prozore.

Eto i Jusufa. Sepa na nogu, ali nasmijan je. Nosi dvije zdjele sto ih posla njegova zena nama za iftar, u jednoj kompot od suhog voca i datula, u drugoj omiljeni nam curry (niko ga ne zna napraviti kao ona!).

Poslije, kad je vec mrak obavio i park i nebo iznad nas, gledamo mladi mjesec sto se izdigao nad vrhovima zgrada. Jusuf nam prica o radijaciji koju sada svakodnevno prima, o kancerogenim celijama koje se nece vratiti jer je radijacija upravo pala u mjesecu Ramazana, o najmladjem sinu koji je krenuo na dugo iscekivane casove kompjutera (jer prije se nije moglo priustiti)... prica nam o "cudima Meke" koje je gledao na TV, o hadzu na koji ce akoBogda ici... pricamo o Bosni i bosanskim iftarima, kako nam je najdraze iftariti kod Samire jer niko ne zna bolju pitu ispeci... Pricamo o djeci-prosjacima na ulici i nepravdi koja cini da neko ima punu sofru a neko ni komad suhog hljeba... Pricamo kako uzimamo zivot zdravo za gotovo... A zivot to nije.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239132

Powered by Blogger.ba