dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


29.05.2012.

Lutajuci starim fotografijama...

U Trincomalee-ju, ima jedan Hindu hram, zove se Koneswaram. Stari je to hram o kojem mozete vise saznati na Wikipediji - 3000 godina star, posvecen Shivi, legende vezane uz njegov nastanak, itd.

Medjutim, meni su u sjecanju ostale dvije legende iz blize nam istorije.

Sam hram je sagradjen na Swami Stijeni, kojom se zavrsava Trincomalee uvala. Bukvalno, kada dodjete na ivicu Swami Stijene doceka vas nepregledno plavetnilo neba i okeana u koji se stijena sunovracuje. Prelijep i zastrasajuci prizor. Stijena se na jednom mjestu cijepa u dva dijela i pravi usijek u obliku slova "V". Legenda kaze da je tu poginula prelijepa Francina, koja je skocila u okean i nabila se na ostro zubato stijenje na dnu usijeka. Navodno to je ucinila nakon sto je vidjela da njen zarucnik, isplovlajava nazad za Holandiju i napusta je. U stijeni i dan danas ima urezan natpis na Holandskom jeziku koji opisuje ovaj dogadjaj, i navodi 24. april 1687 kao datum dogadjaja. Tuzna prica bi se tu zaustavila i ostala samo legenda da se vijekovima nakon toga upravo ovaj rascijep u Swami Stijeni ne koristi kao mjesto smrti nesretnih ljubavnika. A takvih nije malo uzev u obzir stare hinduisticke obicaje ugovorenih brakova, gdje se mnogo mladih parova nasilu rastavlja od strane porodice i zajednice. Oni koji to ne mogu prezivjeti odlucuju se na zajednicko samoubitstvo sa Swami Stijene, u vjerovanju da ih u smrti ceka Bog Shiva i ispunjenje njihove ljubavi u vjecnosti. Neki od njih su uspjeli urezati svoja imena u stijenu prije skoka u smrt.

Druga legenda koja me je ostavila bez daha je ona o svetom stablu Nuga, ili Kalala, koje je posveceno Bogu Shivi. Vjeruje se da ovo stablo daje plodnost (mozda zato sto se Bog Shiva smatrao za stvaraoca zivota?), te mnoge mlade zene dolaze tu moliti se Shivi za plodnost u braku. No, Kalala stablo se nalazi na samom kraju Swami Stijene, a krosnja stabla nadnosi se nad duboku provaliju kojom se stijena sunovraca u okean. Da bi im Bog Shiva podario plodnost, zene koje imaju problema sa trudnocom rucno izradjuju male drvene kolijevke te ih vjesaju na Kalala stablo. Vjerovanje kaze da ce molitve biti prije uslisene ukoliko je kolijevka postavljena na sto udaljenije grane od stabla, one koje se ne nadnose na tlo vec na okean. I tako se mnogo nesretnih mladih zena sunovratilo u provaliju, tezeci da kolijevka bude sto dalja i nedodirljivija. I dan danas legenda zivi, i dan danas nove kolijevke bivaju okacene na krosnju Kalala stabla.

Kalala Stablo, Swami Stijena
Kalala Stablo, Swami Stijena


Kalala stablo, Swami Stijena - kolijevke
Kalala stablo, Swami Stijena - kolijevke


Rascijep u Swami Stijeni, mjesto smrti ljubavnika
Rascijep u Swami Stijeni, mjesto smrti ljubavnika


dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239134

Powered by Blogger.ba