dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


25.05.2012.

Ljubav - teska je to gurema (2. dio)

Pijemo kafu. Dr. Karim prica.

Karimovi roditelji su zeljeli da on bude inzinjer, da i on krene stopama starije mu brace. No Karima je privlacila medicina te uspije nagovoriti oca da mu dozvoli da postane doktor. Na zavrsnoj godini fakulteta upoznao je Ajsu.

Ajsa je sanjala o tome kako ce postati ginekolog i kako ce imati vlastitu privatnu kliniku. Karim je sanjao kako ce postati pedijatar, te kako ce osnovati vlastitu djeciju kliniku. Kada su se zaljubili, dva sna su se pretocila u jedan: bice to prava mala bolnica, gdje ce biti i pedijatrija i ginekoloska ordinacija.

Pred sam kraj fakulteta, Karim odluci reci roditeljima o Ajsi, i zatraziti od oca da isprosi Ajsu kod njenih roditelja.

Otac odbi sina. Rekao mu je, - Ajsa nije za tebe Karime. Ona je iz drugog plemena, obicaji njenog plemena su drugaciji, uz to obrazovana. Kada se uda, pozeljet ce raditi, a to se kosi sa nasim obicajima. Tebi treba zena neuka, bez obrazovanja, iz naseg plemena, koja ce biti supruga, majka i poslusna snaha.

Karim i Ajsa se odlucise na bijeg. Nije bilo lako takvu odluku donijeti; Karimovo pleme je jedno od najtradicionalnijih Pashtunskih plemena, sinovi njegovog plemena ne idu protiv odluke roditelja i plemenske "Djirge". No, Karim je zelio samo Ajsu. Ajsa je pristala na njegov plan.

Karim se privremeno vratio u roditeljsku kucu, cekajuci pogodan trenutak da plan sprovede u djelo. Otac jedno vece udje u kucu i mirno saopsti, - mati i ja smo ti nasli buducu suprugu, to ce biti Rukija, od materine sestre ti kcerka. U najboljim je godinama za udaju, a brak ce biti jak jer ste rodjaci i jer ti nju znas jos otkako je mala djevojcica bila. Sad je djevojcica stasala u zenu - tvoju buducu zenu. Zaprosio sam je kod njenog oca, brak je dogovoren.

Karim je sutradan otisao na dogovoreno mjesto sastanka sa Ajsom. Kad ga je vidjela rekla mu je da ju je strah, ali da je spremna. Karim joj je rekao da ce on narednog mjeseca sklopiti brak sa odabranicom njegovih roditelja. Da je brak dogovoren. Da sramotu koju bi njegova i Rukijina porodica dozivjeli ako bi on brak odbio ne moze oprati ni njihova ljubav, njihova cistota, ni njihova vjera u Stvoritelja.

Ajsa je, bez suze u oku, podignuta cela, shvatila i prihvatila.

Karim se slijedeceg mjeseca vjencao sa Rukijom. Ajsa se udala za rodjaka iz svog sela i s muzem napustila Pakistan. Karim je saznao da zive u Dubaiju, te da nakon zavrsenog fakulteta ni dana nije radila kao doktorica.

Sutimo. Kafa ohladila. U pozadini Whitney Houston pjeva ... and I will always love you... love you...

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239134

Powered by Blogger.ba