dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


19.05.2012.

Stres i Dobrina

Ovih dana, sta dana, mjeseci, prodjoh kroz sijaset stresnih situacija, uglavnom vezanih za profesionalni zivot. I eto, ja koja sam o toj strasnoj rijeci "stres" u proslosti citala uz kafu u Cosmpolitanu ili nekim drugim zeMskim novinama, mi se necujno prisunjala s ledja, skocila na grbacu i ne popusta. Sto je najgore, bas kao u casopisima, ne osjetis sta ti sjedi za vratom dok ne skontas da je vec kasno, i da sad valja lijeciti umjesto sprijeciti.

Ispocetka, kontas - joj sto sam nesto umorna, cim ujutro otvorim oci vec umorna. Valja mi na posao, ali me to ne raduje kao nekada. Jer ceka me tona mailova, pitanja, prigovora, problema koje treba rijesiti ali od 10 nadredjenih i podredjenih ima 10 razlicitih misljenja kakvo bi rjesenje trebalo biti. Sto rece jedan kolega, "lako je bit' car u dobra vremena, al' haj' budi car u losa!".

I tako dan za danom, sedmica za sedmicom, mjesec za... Pocela me boliti ledja i vrat, a navecer fatati nesanica jer satima dumam sta i kako. Sta sad kad su ovi u Parizu zabrljali pa sad nemamo sredstva koja smo trebali imati za ovu godinu. Od 6 mobilnih klinika sad 3 treba zatvoriti, a koje? Analiza pokazuje da u izbjeglickom naselju broj 1 ima nekoliko medicinara (ne doktora) ali nema lijekova; na lokaciji broj 2 ima jedan doktor, ali ni on nema lijekova pa izbjeglice moraju u privatnu apoteku gdje cijelu dnevnu nadnicu valja potrositi na bolesno dijete oboljelo od gastroenteritisa... ili tifusa... ili kolere. Svejedno je. I tako lokacija za lokacijom, selo za selom, klinika za klinikom. Treba zatvoriti 3.

Kolera opet kuca na vratima. Broj oboljelih sa simptomima akutne vodene dijareje vec raste, a provincijski ured za zdravstvo nas moli da, kao i svake godine, uspostavimo famozni DTC - Diarhoea Treatment Center. Jedna od donatorskih agencija za zdravstvo nas obavjestava da imaju sredstva koja ce nam dati da pokrenemo DTC.
Sretni, javljamo sefovima u Pariz. Odgovor: ne, ne zelimo aplicirati sada za ta sredstva, jer se moramo fokusirati na druge prioritete - koje klinike zatvoriti i koje radnike otpustiti je nismo dobili ocekivana ZNACAJNA sredstva za ovu godinu.
Jebo te, fokusirani smo i te kako na zatvaranje i otkaze, ali bolnice se pune djecom oboljelom od kolere, mozemo dobiti sredstva za njihovo lijecenje, i usput - by the fucking way - spasiti i zivote oboljelih i posao desetinama medicinskih radnika koji bi radili u bolnicama. Odgovor ostaje isti - lijecenje kolere nije nas strategijski prioritet za mjesec Maj. Nema veze sto smo mi jedina organizacija u tom distriktu. Nema veza sto kolera svake godine ubije na desetine djece, trudnica, neuhranjenih zena iz siromasnih porodica... Nema veze, to nam sada nije prioritet.

Neki dan zavrsim kod doktora. Umorna do bola vec sedmicama, ne uzeh za ozbiljno mjesecnicu koja izbi nakon tek zavrsene mjesecnice, one normalne. No, 10 dana kasnije, totalno iznurena i anemicna, zavrsih u doktorskoj ordinaciji. Kaze zena - hronicna anemija, stresom izazvana dvostruka mjesecnica, moguci pocetak endometrioze. Hrpa hormonskih i nehormonskih lijekova i savjet da se opustim, posvetim porodici, naucim osnovne vjezbe disanja, mozda upisem koji cas joge. Ne mozes spasiti svijet, kaze dobra doktorica. Ne lezi svijet na tvojim ledjima.

***

U petak, sretna sto je petak, izlazim iz ureda i mahinalno bacam laptop na zadnje sjediste, ne gledajuci koji je od vozaca na duznosti. Tek kad otvorih prednja vrata i krocih unutra ugledam nasmijano Jusufovo lice iza volana. Prije dva mjeseca zivot mu je visio o koncu, noga trebala biti amputirana, a doktor nam je rekao da nikada vise nece sjesti za volan. A on, ozdravio, ogromna rana zacijelila, rak kao da nikada nije kolao njegovim tkivom. I za volanom.

I pomislih, zivot je... jednostavno zivot. Idemo dalje.

Jusuf odmara nogu u krilu prijatelja
Jusuf odmara nogu u krilu prijatelja


dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba