dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


09.03.2012.

Bog je reziser ovog fima

... sto se Zivot zove.

Jusuf nikako ne voli Mejrem i Zahida. Ne voli ih otpocetka, jer on je stariji i iskusniji a oni mladi i nadobudni dobili sefovske pozicije, i to bas njemu Jusufu da sefiraju. To, po njemu, nema smisla.

Prije cetiri mjeseca Jusuf je otkrio nekakvu cudnu bezbolnu izraslinu na desnom bedru. Kako su dani prolazili tako je izraslina rasla; jest cir - nije cir, jest ovo nije ovo, jest tumor... - jest tumor. Jos pretraga, jos nalaza, iz ovog labaratorija u onaj, iz ove bolnice u onu, od ovog specijaliste do onog... i nakon cetiri mjeseca, konacna presuda: zlocudna i progresivna angio-sarkoma, veoma vaskularan, veci dio misica bedra zahvacen, kao i glavna arterija i masa krvnih sudova. Prognoza nimalo dobra: neophodna hitna operacija odstranjenja tumora, misicne mase i zahvacenog dijela arterije; u najboljem slucaju, izvrsit ce se transplatacija tkiva iz abdomena i bajpas arterije, u najgorem slucaju - ako arterija kolapsira, ako krvarenje bude ekstremno, ako se moradne odstraniti vecina misicnog tkiva, ako... izgubit ce nogu. U jos gorem najgorem slucaju, Jusuf ce izgubiti zivot.

Da napomenem, Jusufu je 40 godina, ima sedmero djece - najmladjem sincicu je 4 godine, i po zanimanju je vozac. Ako izgubi nogu, djeca gube prehranitelja, ako izgubi zivot djeca i njihova majka gube sve.

Jucer, nakon sijaset neodlucnih specijalista napokon nabasamo na pravog; plasticnog hirurga koji tacno zna sta treba ciniti, kako i kada. Tehnicke detalje o sta i kako cu ovdje preskociti, a kada - sutra! Da, sutra. Jer svaki novi dan okolisanja moze poslati kancerogene celije u pluca, kosti, jetru...

Posto je tumor ekstremno vaskularan (tj. "prikopcan" je na krvne sudove i arteriju iz kojih se "hrani"), po hirurgovim rijecima: "ovo ce biti jebeno krvava operacija". Glavna arterija mora biti presjecena, krvni sudovi odstranjeni, tumor - koji je povelik, takodjer u potpunosti odstranjen kao i veliki dio misicnog tkiva oko tumora. Krvarenje ce biti obilno, te ce zbog toga biti potrebna velika kolicina krvi - najmanje 5 boca.

I tako, jutros, krenemo od vrata firme da nadjemo davaoce spremne da idu u bolnicu odmah; Merjem je prva priskocila sretna jer je bas njena krvna grupa odgovarajuca, Zahid odmah za njom, kao i jos 12 kolega.

Posto nas je samo petero trebalo donirati krv, odlucimo da nas sedam idemo u bolnicu - Merjem, Zahid, ja, Robin, kolega Stefan - Francuz, Ana - Cileanka, i Wassim - Pakistanac. Ovo je bilo usprkos Jusufomo protivljenju da primi zeMsku krv, a kako bi osigurali da imamo barem dvije osobe viska u slucaju da necija krv ne bude odgovarala.

Po dolasku u "banku krvi" u bolnici, prvo smo morali ispuniti formulare gdje se donatore pita o zivotnim navikama i prijasnjim bolestima. Tu ih vec otpade troje: dvoje zbog preboljene malarije prije 6 godina, i jedan jer "s vremena na vrijeme" konzumira alkohol. Kod mene je u formularu sve bilo ok (nikad nisam imala malariju, sifilis niti nijednu od naznacenih bolescura, ne pijem, ne pusim...) no padoh te testu hemoglobina! Moj Hb je bio 11 a njima treba min. 13. Poslije mene, na istom testu pade i Ana sa Hb od 12.2.
Jedino dvoje koji prodjose i formular i test krvi su bili Zahid i Merjem.

Poslije smo skupili jos dusa, od kojih na jedvite jade troje prodjose test; ostali su bili odbijeni ili zbog niske razine Hb, ili malarije iz proslosti, pa cak i niskog pritiska.

Helem, nakrpismo mi i tih pet boca krvi (nas petnaest okupralo citavu cekaonu), ali osta Jusuf bez rijeci: hem ce primiti zeMsku krv, hem ce bas ta krv biti od Merjem, a dobar dio muske krvi ce doci iz Zahidovih krvnih zila.

Malesh, kolega! :)

P.S. Operacija je sutra ujutro i trajat ce 8 sati. Molim dragog Boga bude uz Jusufa i njegovu djecicu svih 8 sati sutra, i svih milion sati nakon toga dok mu tkivom bude proticala radijacija a venama kemoterapija.

dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba