dnevnik jedne kurtizane

Nacionalnost: Bosanka pa i Hercegovka


03.01.2012.

Lupi petama i reci: to je moje! Dio I

Ovo je samo obicna porodicna prica. Dijelim je sa blogom jer ovdje podjelih mnogo toga. Unaprijed se ogradjujem i prihvatam da je prica subjektivna onoliko koliko i pripovjedac.

Moja pokojna baka vam je cijeli zivot prozivjela u Popratima. Udovica (neki seljani kazu nevjencana) ostala je sama sa jedinicom kcerkom nakon sto je otac njenog djeteta "poginuo negdje na austrijskoj granici" davne '48. Zivjela je u staroj kamenoj kucici sa starom majkom i svojom kcerkicom, na velikom poljoprivrednom imanju koje je djeljeno sa ostatkom njenih brace i sestara. Sestra koju je jako voljela udala se daleko, u Tuzlu.

Braca kao hercegovacka braca, okaljeni poljoprivrednici i stocari, pola zivota su proveli ne govoreci zbog zemlje. Po principu - to je moje! Bilo je tu i sume i okrajaka i catrnja i njiva i vinograda... Godinama, dvojica brace s vremena na vrijeme nisu govorili jedan sa drugim, pa s vremena na vrijeme sa bakom, pa bi s vremena na vrijeme okretali glavu i od nas djece (u fazi kad nisu govorili sa bakom). Kuca, njive i vinogradi su se preturali po geometrima a ponekad i po sudovima, parcele se razmjenjivale, na kraju prodavale. Od jedne takve prodane parcele ja sam dobila golfa dvojku a nasa, granatama izbusena kuca u Bugojnu, novu fasadu.

Baka je umrla, ono malo zemlje sto je ostalo i stara bakina kuca su presli na mamu.

I mama je nastavila prodavati zemlju, okrajak po okrajak, red vinograda po red vinograda, dok na kraju nije ostalo nista osim stare kuce.

Malo ko u selu pamti kada je stara kuca sagradjena. Ona prava starinska hercegovacka kuca od kamena, sa kamenim podovima i drvenim prozorima. Mi, djeca, provedosmo u njoj najljepse dane djetinjstva, dok su nas roditelji ostavljali da provedemo ljetni raspust kod bake na selu. Baka nas je ucila kako se hrane koke (ah mudrost bozja!), kako se cisti ispod krave, u koje doba da pripremimo kocke secera za starog Zvjerotu kad se poslije oranja vracao laganim kasom iz okrajka.

Mama je pred samu smrt odlucila prodati staru kucu. Ne znam zasto, odnijela je tu tajnu u grob.

stara kuca i avlija
stara kuca i avlija


dnevnik jedne kurtizane


Miris mame

Humanitarac

Prozorče
u moj život

Listaj, desno i lijevo! :)Život,
razmišljanja, putesestvije

Bosanske

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
239131

Powered by Blogger.ba